مشاوره کودک

راه هایی برای کاهش اضطراب روز اول مهد کودک یا مدرسه

مضطرب شدن بچه ها در روز اول مهد کودک یا مدرسه موضوع قابل درک و پر تکراری هست. کودکی را تصور کنید که ناگهان از منطقه ی امن خود خارج شده و وارد محیطی میشود که هیچ آشنایی با آن ندارد، این اتفاق تقریبا برای کودکان ترسناک و دلهره آور است. قرار هست برای کودک روتین ها و انتظارات جدیدی شکل بگیرد و در کنار این تغییرات و چالشها، والدی نیست که به او اطمینان دهد و یا حس بهتری در او ایجاد کند. روزهای اول مهد کودک برای بسیاری از بچه ها با اشک و گریه می گذرد. اما راه هایی نیز وجود دارد که والدین و معلمان با استفاده از آنها، به کودکان کمک می کنند تا آسان تر روزهای ابتدایی مهد یا مدرسه را بگذارند و اضطراب و استرس کمتری را متحمل شوند. در این مقاله قصد داریم تا به مهم ترین و کاربردی ترین موارد اشاره کنیم تا شما و کودکتان، ازین دوره با آرامش بیشتری گذر کنید.

 

نشون بدید که بهشون افتخار می کنید:

به کودک تان نشان دهید که به او افتخار می کنید، شروع مهد کودک و دل کندن از محیط خانه و اتاق بازی که مخصوص کودک بوده است قدم بزرگی است که باید از سمت والد، تشویق و مورد توجه قرار گیرد. تحقیقات در مورد اضطراب کودکان، حاکی از این هستند که والدین باید اضطراب کودک خود را تأیید کنند و به توانایی های کودک برای مدیریت اضطراب و چالش ها، تاکید کنند. به کودکتان بگویید که به توانایی او در مدیریت اضطراب و سازگاری با محیط جدید اطمینان دارید و از دیدن مهارت او در این کار لذت میبرید.

 

بین خانه و مهد ارتباط ایجاد کنید:

قبل از شروع رسمی حضور کودک در مهد، با یکدیگر چند باری به محیط مهد بروید و اجازه دهید تا کودکتان با آرامش و امنیت به کاوش در محیط بپردازد، کودکان دیگر را ببیند، مربیان مهد را نگاه کند و با محیط ارتباط برقرار کند. برای اینکه بین مهد و خانه ارتباط برقرار کنید، زمان هایی که داخل خانه هستید در مورد مهد و برنامه های آن صحبت کنید و اجازه دهید تا کودک بین خانه که برای او یک محیط امن هست و مهد که یک محیط نا آشنا است، رابطه و همبستگی ایجاد کند.

 

باهمدیگه کتابی در مورد شروع مهد یا مدرسه بخونید:

خواندن کتابهایی در مورد شروع مدرسه و چالشهای آن، موجب ایجاد احساس آرامش در کودک می شود و مهارت حل مساله را در او افزایش می دهد.

 

اضطراب خود را به حداقل برسانید:

همانطور که برای کودک شما احساس اضطراب در روزهای اول مهدکودک کاملاً طبیعی است، برای شما نیز کاملاً طبیعی است که مضطرب باشید و همچنین قابل درک است که احساس سردرگمی کنید، وقتی که می‌بینید بچه‌های دیگر با خوشحالی بازی می‌کنند ولی کودک شما، به شما چسبیده است و نمی تواند جدا شود. در این شرایط، مهم ترین چیزی که باید در ذهن داشته باشید این است: فرزند شما در نهایت با شرایط سازگار می شود. ممکن است این سازگاری برای برخی از بچه ها کمی بیشتر از بقیه طول بکشد، اما واقعیت این است که این اتفاق در نهایت خواهد افتاد، به شرطی که صبور باشید و به تشویق کردن فرزندتان ادامه دهید تا مدرسه را محیطی هیجان انگیز و سرگرم کننده ببیند. متاسفانه خیلی اوقات، خودِ والدین در این مرحله صبور نیستید یا آمادگی دوری از کودک را ندارند، به همین دلیل شرایط را طوری پیش می برند که کودک از آنها جدا نشود و این فرایند، طولانی، سخت و طاقت فرسا می شود. اگر زمان زیادی گذشته است و همچنان کودک شما با مدرسه یا مهد سازگار نشده است، حتما با یک درمانگر کودک صحبت کنید. این موضوع مسئله ای نیست که به راحتی از آن گذر کرد، مهد و مدرسه قرار است تبدیل به خانه دوم کودک شود.

child refuses to go to school

خیلی طولانی منتظر نمانید:

هنگام خداحافظی و حتی خیلی زودتر از زمان خداحافظی، در خانه به فرزندتان اطمینان دهید که باز خواهید گشت و خداحافظی خود را کوتاه و شیرین نگه دارید. طولانی کردن خداحافظی، فقط شرایط را برای ماندن کودک سخت می کند و ممکن است روشهایی را یاد بگیرند تا شما را وادار به ماندن کنند، مانند گریه کردن های زیاد!

به خاطر داشته باشید که هیچ وقت یواشکی بیرون نروید، زیرا اینکار میتواند به حس اعتماد کودکتان آسیب وارد کند و اضطراب جدایی را تشدید کند، پس همیشه حتما خداحافظی کنید. زمانی که متوجه شوید کودکتان دقیقا از چه چیزی میترسد و نگران است، آنوقت است که میتوانید راه حل های بهتری برای حل کردن موضوع جدایی پیدا کنید.

 

به مربی کودک اعتماد کنید

کودک شما تنها کسی نیست که روزهای اول بابت جدایی از والدش ناراحت است، طبیعتا مربی مهد یا مدرسه توانایی و تبحر برخورد با کودک مضطرب را دارد، کافیست کمی به او اعتماد کنید و اجازه دهید تا اوضاع را مدیریت کند. اینکار موجب می شود تا کودک شما ساختن رابطه ای امن با مربی را آغاز کند.

 

کودک را با اسباب بازی / وسیله مورد علاقه اش راهی کنید:

از معلم فرزندتان بپرسید که آیا می توانید وسیله یا اسباب بازی مورد علاقه کودکتان را همراه او به مهد بفرستید؟ هر مدرسه و مربی میتواند اصول و قوانین خاص خود را داشته باشد، برای همین بهتر است که حتما این موضوع را از قبل چک کنید. در بسیاری از موارد، همراه داشتن یک وسیله مورد علاقه موجب ایجاد حس امنیت و راحتی در کودک می شود.

 

برای سازگاری با شرایط زمان تعیین نکنید!

برای برخی از بچه ها، اضطرابِ روز اول مهدکودک ممکن است بیش از چند روز طول نکشد، برای برخی ممکن است اصلا اتفاق نیفتد و  برای برخی نیز، اشک و ترس از مدرسه ممکن است هفته ها ادامه داشته باشد. هر کودکی منحصر به فرد است و متفاوت عمل میکند، پس عجله نکنید و به کودک خود فشار نیاورید تا بر احساسات خود غلبه کند. در عوض، به آن‌ها کمک کنید تا درک کنند که مدرسه مکانی امن است و هر زمان که بخواهند از ترسها و نگرانی هایشان صحبت کنند، شما برای آنها گوش شنوایی خواهید بود.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *