یکی از رایج ترین انواع مشاوره و رواندرمانی، مشاوره فردی هست. از اهداف اصلی مشاوره ی روانشناسی، میتوان به رشد شخصی، تغییر در ابعاد نامطلوب زندگی، افزایش احساسات مثبتی مانند شفقت به خود و اعتماد بنفس اشاره کرد. این نوع درمان، می تواند مهارت های مورد نیاز برای موقعیت های دشوار و تصمیم گیری های سخت را به مراجع آموزش دهد و کمک کند تا او در مسیر اهداف خود قدم بردارد. مشاوره ی فردی می تواند سفری باشد برای ورود به دنیای پر رمز و راز درون و شناخت عمیق خود، همراه با درمانگری که در مواقع سخت و دشوار در کنار ما خواهد بود و نمی گذارد که ترس، بین ما و آنچه واقعا میخوایم باشیم، قرار بگیرد.
چه زمانی بهتر است که به درمانگر فردی مراجعه کنید؟
اگر موضوع یا مسئله ای در زندگی شما تداخل و ناراحتی ایجاد کرده است، شاید زمان آن فرا رسیده که دنبال درمان باشید. ناراحتی که تجربه میکنید می تواند به معنای افکار، احساسات، رفتارهای منفی یا حتی یک احساس بدنی مانند درد یا خستگی باشد. نکته ی مهم این است که برای شروع درمان خیلی صبر نکنید و منتظر نباشید که علائم شدید شوند. اگر اغلب اوقات ناراضی هستید یا در مورد مسائل زندگی خود احساس ناامیدی می کنید، ممکن است بهتر باشد به دنبال درمان باشید. اگر نمیتوانید روی کار یا مدرسه تمرکز کنید، درگیر اعتیاد هستید یا احساس کنید که میخواهید به خود یا شخص دیگری آسیب برسانید، درمان اولین و تنها گزینه ای است که باید روی آن حساب کنید.
برخی از افراد ممکن است از درمان اجتناب کنند که در ادامه به چند مورد از این دلایل پرداخته شده است:
- نگران استیگما یا برچسبی هستید که ممکن است دیگران به شما بزنند (مثلا بگویند افسرده هستید که تراپی میرید؟ وسواس دارید؟ و…..)
- احساس شرم و خجالت میکنید از اینکه در مورد گذشته ی خود صحبت کنید.
- نمی خواهید بپذیرید که چیزی اشتباه است و یک جای کار میلنگد.
- می ترسید ازینکه درمانگر راز دار نباشد.
- مسائل مالی جلسات درمان، مانع از آغاز جلسه شده است.
مؤسسه ملی سلامت روان (NIMH) بیان میکند که از هر 5 بزرگسال، 1 نفر ممکن است مبتلا به مسائل سلامت روان باشد. توجه به این نکته لازم است که روانشناس/ مشاور، فردی است که در کنار تخصص به اصول اخلافی مشرف است و میداند که یکی از ویژگی های مهم یک روانشناس خوب، رازداری و شنونده بودن او هست. یک درمانگر آموزش دیده می تواند به افراد کمک کند تا سبک زندگی خود را تغییر دهند و آنها را به مهارت هایی برای مدیریت علائم، کاهش استرس و بهبود کیفیت زندگی مجهز کند.
در چه مواردی مشاوره ی فردی میتواند مفید باشد؟
درمان فردی می تواند به درمان مشکلات شناختی، هیجانی، فیزیکی، ذهنی و رفتاری کمک کند. در ادامه به چند مورد از معمول ترین نگرانی ها اشاره شده است، البته که گرفتن درمان فردی، تنها معطوف به این موارد نمی شود:
- اضطراب
- استرس
- مسائل مربوط به غذا خوردن
- خشم و عصبانیت
- چالش های رابطه یا ازدواج
- اعتیاد
- مورد سوء استفاده قرار گرفتن
- مسائل خانوادگی
- بی خوابی
فواید درمان فردی:
درمان فردی نیز مانند هر نوع رواندرمانی دیگری، فواید و مزایای بسیاری دارد که در ادامه به چند مورد از آنها خواهیم پرداخت:
- بهبود مهارت های ارتباطی
- یادگیری مهارت های مقابله ای سالم
- خودشناسی و خودآگاهی
- افزایش حس اعتماد و امنیت
- بهبود روابط بین فردی
- غلبه بر موانع و سختی های زندگی
- افزایش عزت نفس
درمان فردی چقدر طول می کشد؟
زمان جلسات فردی غالبا بین 45 الی 60 هست و تعداد جلسات و مدت زمان آن به عوامل زیادی بستگی دارند، از جمله:
- وضعیت سلامت روان مراجع و شدت علائم و نشانه ها
- مدت زمانی که فرد درگیر این مسئله بوده است (آیا به تازگی پیش آمده یا خیلی وقت است که وجود دارد؟)
- این موضوع چقدر بر زندگی روزمره او اثر گذاشته و موجب نقص عملکردی شده است.
- این موضوع چقدر ناراحتی ذهنی ایجاد کرده است؟
- سن مراجع
- میزان اعتماد و باور مراجع به درمانگر و رواندرمانی
- مسائل مالی
برخی از نگرانی ها و مشکلات، ممکن است از طریق درمان کوتاه مدت و طی چند هفته حل شوند ولی برخی مسائل ممکن است عمیق تر باشند و مدت درمان طولانی تر بشود و برای بهبودی کامل، ماه ها زمان صرف شود.
از درمان فردی چه انتظاراتی باید داشته باشیم؟
اولین جلسه درمان اغلب بر جمع آوری اطلاعات متمرکز است. درمانگر در مورد دلیل اصلی حضور مراجع در اتاق درمان میپرسد و اطلاعاتی در مورد تاریخچه ی زندگی فرد بدست می آورد. پروسه ی جمع آوری اطلاعات و گرفتن شرح حال، ممکن است چند جلسه طول بکشد تا درمانگر درک خوبی از موقعیت مراجع پیدا کند و بتواند پروسه ی درمان را طراحی کند. فرد تحت درمان نیز می تواند از اولین جلسه خود استفاده کند تا تصمیم بگیرد که آیا دوست دارد با درمانگرِ حاضر، جلساتش را ادامه دهد و رویکرد درمانی درمانگر برای نیازهای او مناسب است یا خیر؟ یافتن درمانگری که با او احساس اطمینان و امنیت کنید بسیار مهم است زیرا یکی از فاکتور های مهم برای درمان موفقیت آمیز است. در جلسات اولیه مهم است که در مورد رویکرد درمانی، اهداف درمانی، طول جلسه و تعداد جلسات با مراجع صحبت شود.
درمانگران معمولا مراجع را تشویق می کنند تا بیشتر صحبت کنند و در مورد احساسات و هیجانات خود اطلاعات بیشتری ارائه دهند. در ابتدا که هنوز رابطه ی درمانی شکل نگرفته است، ممکن هست صحبت کردن در مورد تجربیات گذشته یا نگرانی های فعلی دشوار باشد.
جلسات درمان عموما احساسات مختلفی را ایجاد میکنند و نکته ی مهم این که نسبت به احساساتی که تجربه می شود، باید با درمانگر صادق بود. در جلسات اولیه طبیعی است که نتوانید تشخیص دهید که دقیقا چه احساساتی را تجربه میکنید اما به مرور زمان، این فرایند برای شما آسانتر خواهد شد، گفتن از احساسات و شناخت آنها، مانند چراغی است که مسیر درمان را برای شما و درمانگر روشن می کند و موجب می شود تا به تدریج در مسیر بهبودی قدم بگذارید. اگر در ابتدای راه هستید و در جلسات درمانی، احساسات شدیدی را تجربه میکنید بدانید که باید صبور باشید و فقط ادامه دهید چرا که درآخر بابت این انتخاب، به خود افتخار خواهید کرد.