روانشناس بالینی, مشاوره خانواده, مشاوره فردی

8 راهکار برای تحمل افرادی که نمیتوانیم تحملشان کنیم ولی مجبوریم!

زندگی تک تک ما سرشار از روابط مختلفی است که طیف هایِ گوناگون و وسیعی دارد. یک سرِ این طیف، آدمهای دوست داشتنی زندگی ما قرار دارند و سر دیگر آن، افرادی هستند که چندان با آنها میانه ی خوبی نداریم. اینکه چرا با یکسری افراد رابطه ی خوبی نداریم و به اصلاح نمیتوانیم آنها را تحمل کنیم، دلایل متفاوتی می تواند داشته باشد، اما یکی از اصلی ترین دلایل این است که این افراد زمانی که با آنها در ارتباط هستیم، احساساتی مانند حسادت، اضطراب، نگرانی، شک و… را در ما بیدار میکنند. اما دلایل دیگری نیز وجود دارند که شامل این موارد هستند:  ناآگاهی، بی ملاحظگی، رفتار و افکار توهین آمیز و جدا ازین موارد؛ شاید آنها ما را به گونه ای آزار داده اند که تصمیم گرفته ایم نبخشیم! گاهی اوقات پیش می آید که نمیتوانیم با این افراد قطع ارتباط کنیم، و به نوعی مجبور هستیم، تحمل شان کنیم. اما در چنین شرایطی بهترین کار چیست ؟ چطور میتوانیم از روان خودمان در برابر این افراد دفاع کنیم؟

اگر شما نیز درگیر رابطه ای ناخوشایند هستید که مجبورید آن را ادامه دهید، این 8 مورد حتما برای شما مفید خواهند بود:

یک) از قبل برنامه ریزی کنید و از لحاظ ذهنی آماده باشید:

پیش بینی پذیری و کنترل، می تواند استرس و فشار روانی را کاهش دهید. خاطرتان باشد که شما قرار نیست همه چیز را پیش بینی کنید بلکه قرار است احتمالات را در نظر بگیرید و با توجه به آنها، برای خود، راه گریز پیدا کنید. مثلا اگر طرف مقابلتان شخصی است که مدام ایراد میگیرد، یک پاسخ مناسب برای این شرایط پیدا کنید تا بتوانید از خود محافظت کنید. تصور کنید وارد مهمانی شدید و فرد ایراد گیر، پوشش شما را زیر سوال میبرد، برای مثال میتوانید بگویید: فهمیدم که این لباس سلیقه ات نیست! ولی من خیلی دوسش دارم!

دو) حواستون به خودتون باشه:

وقتی قراره در موقعیت سختی قرار بگیرید، حواستون باشه که باید حسابی پرانرژی و سرحال باشید. اگر به خودتون سخت گرفته باشید؛ مثلا کم خوابیده باشید، نشخوار فکری کرده باشید و…. اوضاع بیشتر به هم میریزد. هر انسانی یک ظرف احساسات دارد که اگر سر ریز شود، میتواند موجب واکنش های اغراق شده شود. پس قبل از روبرو شدن با فردی که برای شما فرد محبوبی نیست، حسابی به ذهن و روانتان استراحت دهید، تا اگر تحت فشار قرار گرفتید، لبریز نشوید!

سه) به بدنتون توجه کنید:

افرادی که موقعیت های احساسیِ سخت را به خوبی مدیریت می کنند، کسانی هستند که به بدن خود، آگاهی بیشتری دارند. زمانی که احساسات مختلفی را تجربه میکنید، همزمان به بدن خود نگاه کنید. برای مثال وقتی عصبانی هستید، بدن شما این خشم را چگونه نشان میدهد؟ آیا ضربان قلب تان بالا می رود؟ عضلات تان سفت می شود؟ وقتی مضطرب می شوید چه اتفاقی می افتد؟ بدنتان یخ می کند؟ بدن درد میگیرید؟ عرق سرد می کنید؟

هر کدام از این احساسات و علائم بدنی، راهکارهایی برای آرام سازی دارند و تنها نیاز است که بدن خود را بشناسید و ببینید چه چیزی برای آن بهتر کار میکند؟ اینکه بدانید بدن تان چطور آرام میشود، موجب می شود تا از لحاظ احساسی و ذهنی، احساس آرامش کنید.

woman with head in hands`

چهار) همه چیز را شخصی نکنید و به خودتون نگیرید:

گاهی اوقات نمی‌توانیم یک نفر را تحمل کنیم، به این خاطر که نمی‌توانیم احساسی که آن شخص در ما ایجاد می کند را تحمل کنیم. این موضوع کاملا طبیعی است که این رابطه برای ما سخت باشد، اما اگر بتوانید قضاوتی که در مورد خودتان دارید را از قضاوتی که آن شخص در مورد شما دارد، جدا کنید چه؟ از کجا معلوم آنقدر که شما به آن فرد اهمیت می دهید، او نیز ذره ای به شما اهمیت دهد؟ پس دست از شخصی سازی و تفسیر کردن هر اتفاق بردارید و خودتان را آزاد کنید.

پنج) یادتون باشد که خیلی ها دوست تان دارند:

تحقیقات نشان میدهند؛ یک لحظه تصور کردنِ آدمهایی که ما را دوست دارند، موجب می شود تا حساسیت ما نسبت به تهدید کاهش پیدا کند. اگر در شرایطی قرار گرفتید که برای شما مطلوب نیست، با فکر کردن به افرادی که شما را دوست دارند و آدمهای امن زندگی شما هستند، حس عشق را به خودتان برگرادنید.

شش) شفقت و همدلی را تمرین کنید:

اینکه شخصی که دوستش نداریم را درک کنیم، کار بسیار سختی است اما یکبار آن را امتحان کنید، کاوش کنید و ببینید چه دلیلی می تواند پشت رفتار او باشد؟ چه رنجی را تحمل کرده که اکنون اینگونه زخم می زند؟ خاطرتان باشد که قرار نیست اگر شخصی آسیب دیده مجوز پیدا کند تا به دیگران نیز آسیب بزند. دلیل این شفقت و همدلی برای حفظ آرامش خودتان است نه محافظت از طرف مقابل!

هفت) به حد و مرزهاتون بچسبید:

داشتن حد و مرز با افرادی که خواسته یا ناخواسته موجب رنجش ما می شوند، در بلند مدت میتواند از ما محافظت کند. ما نمیتوانیم رفتار آن شخص نامحبوب را کنترل کنیم، اما میتوانیم ازینکه مورد سو استفاده قرار بگیریم، جلوگیری کنیم.

هشت) یک دوست یا هم تیمی پیدا کنید:

در موقعیت های استرس آور، حضور یک دوست و همراه، می تواند اوضاع را قابل تحمل کند. اگر آدمی برای شما قابل تحمل نیست، یعنی بخوبی میتواند شما را دستکاری روانی کند، پس در این شرایط اگر دوست یا همراهی ندارید سعی کنید یک هم تیمی پیدا کنید تا با گرفتنِ حمایت اجتماعی، رنج رفتار آزاردهنده را کمتر کنید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *