دیدن رابطه ایی عاشقانه و در حال رشد که به ازدواج منجر می شود، تجربه ی هیجان انگیز و جذابی است. اما هر رابطه ای با چالشهایی روبرو هست و با ازدواج کردن، این چالشها بیشتر هم خواهند شد: بزرگ کردن بچه ها، استرس های مالی، ساعات طولانی کار کردن، درگیری های شخصی، مدیریت سالم رابطه ی دو نفره و…. همه و همه میتوانند بر زندگی متاهلی تاثیر بگذارند و برای پیشگیری از این اتفاقات و یا مدیریت بهتر این فراز و نشیب ها، مشاوره ازدواج می تواند بسیار کمک کننده باشد. تحقیقات اخیر اعلام کرده اند که بیش از 40 درصد ازدواج ها به طلاق ختم می شوند. البته که جدایی هیچ اشکال ندارد اما نباید فراموش کرد که خیلی از رابطه ها به هزاران دلیل، بهتر بود که به ازدواج ختم نمی شدند و بسیاری از ازدواجها هم به این دلیل پایان مییابند که ابزار مناسبی برای مدیریت مشکلات خود نداشتند. مشاوره ازدواج، به زوجین این امکان را می دهد که به کمک یک ناظر بیرونی و متخصص به رابطه ی خود نگاه کنند و متوجه شوند که برای بهبود آن، چه کارهایی باید انجام دهند.
مشاوره ازدواج چیست؟
همانطور که از اسم این نوع مشاوره معلوم است؛ تمرکز و تخصص آن بر رابطه و ازدواج است. دراتاق یک روانشناس ازدواج، زوجین در مکانی امن در مورد احساسات واقعی و رابطه ای که دارند صحبت میکنند. مشاوره پیش از ازدواج یکی از بهترین راهها برای بهبود مهارتهای ارتباطی، رسیدن به درک متقابل و پایان دادن به رابطه ای است که برای ازدواج مناسب نیست. هدف مشاوره ازدواج این است که به زوج ها ابزار لازم برای درک یکدیگر و حل تعارضات و مشکلات را بدهد.
یک مشاور ازدواج در چه مواردی میتواند کمک کننده باشد؟
- حل و فصل مشکلات مالی و پس انداز کردن
- یادگیری راه های موثرتر برای برقراری ارتباط با یکدیگر
- یادگیری اینکه که چگونه نسبت به هم آسیب پذیر و راستگو باشید.
- بهبود حل تعارضات
- شناسایی، پیشگیری و رسیدگی به مسائل موثر بر رابطه
- کار کردن بر روی مسئله ی اعتماد
- کشف چرایی انتخاب یکدیگر برای ازدواج و هدف مشترک تان از ازدواج
- ترمیم صمیمیت از دست رفته
- یادگیری اینکه چطور از یکدیگر سپاسگزار باشید
- پیدا کردن راهی سالم برای پایان دادن به یک رابطه
واقعا مشاوره ازدواج کار میکنه؟
تحقیقاتی که در زمینه ی مشاوره ازدواج انجام شده اند، بسیار امیدوار کننده هستند و مطالعات انجمن ازدواج و خانواده درمانی آمریکا (AAMFT) اعلام میکند که:
بیش از 98% از زوج هایی که مشاوره ازدواج انجام داده اند، گزارش میدهند که جلسات درمانی “عالی” یا “خوب” بوده است.
90% از زوج هایی که مشاوره ازدواج انجام داده اند گزارش میدهند که سلامت عاطفی رابطه شان بهبود یافته است.
دو سوم از مراجعه کنندگان می گویند که پس از مراجعه به مشاوره ازدواج، سلامت جسمانی و بدنی شان بهبود پیدا کرده است.
مطالعات نشان می دهند که نداشتن سواد عاطفی کافی مانند عدم مدیریت تعارضها، عدم تحمل اختلاف نظر ها رابطه را دچار مشکل می کنند و مشاوره ازدواج می تواند به حل این مسائل قبل از بروز اختلافات جدی و مهم کمک کند.
چه کسانی به مشاوره ی ازدواج نیاز دارند؟
مشاوره ازدواج برای هر زوجی که تا به حال چندین بار به تنهایی تلاش کرده اند تا مشکلات خود را حل کنند و به نتیجه نرسیده اند، می تواند مفید باشد. اما اگر هنوز مطمئن نیستید، ببینید که شما و پارتنر عاطفی تان جز موارد زیر قرار میگیرید؟
- ارتباط عاطفی تان ضعیف و سطحی است و در مورد هر چیزی که صحبت میکنید به تفاهم نمیرسید.
- مدام در حال دعوا و جر و بحث هستید.
- از نظر احساسی و جسمی با هم ارتباط کمی دارید.
- در رابطه درگیر خیانت شده اید.
- به جای اینکه در کنار هم آرام بگیرید، بیشتر درگیر مشکلات و مسائل می شوید.
نکته ی بسیار مهم این است که در یک ازدواج سالم، طرفین هم بصورت فردی و هم بصورت زوجی رشد می کنند.
در مسیر مشاوره ازدواج چه اتفاقی می افتد؟
در مشاوره ازدواج، جلسات هم بصورت زوجی و هم به صورت فردی برگزار می شوند و شیوه ی برنامه ریزی آن، کاملا بستگی به درمانگر دارد. اولین جلسه، حتما به صورت زوجی است و درمانگر شرح حال میگیرد و در مورد مسیر پیش رو برای زوجین صحبت میکند. بعضی از درمانگران بعد از جلسه ی اول، تست ازدواج می گیرند و برخی تست نمی گیرند. باقی جلسات به کسب اطلاعات و صحبت کردن با زوجین میگذرد و در جلسه ی آخر، درمانگر براساس دیتاهای بدست آمده، در مورد فرضیات خود صحبت می کند. نکته ی بسیار مهم این است که هچ درمانگر متخصصی، به هیچ مراجعی نمیگوید که چکاری باید انجام دهد یا ندهد، او تنها اطلاعات و فرضیات را می گوید و تصمیم گیری را برعهده ی مراجع می گذارد.
برای مثال یک درمانگر آگاه میگوید: طبق اطلاعات بدست آمده از نتیجه ی تست، نمره ی خشم و عصبانیت آقا 70 بوده که نمره ی بالایی هست، چندین تصادف رانندگی داشتند و یکبار به خاطر دعوا ازشون شکایت شده، خودتون تعریف کردید که هر زمان عصبی هستند اصلا نباید نزدیکشون شد و یا هر وقت که بهشون گفتید: خشمت زیاد هست، گفتند از اول همین بودم، در مورد سطح اضطرابشون باید بگم که ترس و اضطراب زیادی رو تجربه میکنند، چون مادر را در کودکی از دست دادند، سالها ترس این رو داشتند که نکنه پدر هم روزی نباشه، بخاطر شیوه ی تربیتی پدرشون و اینکه مدام تحقیر میشدند، حس شرم به خودشون دارند و حس میکنند که کافی نیستند و……
نکته ی بسیار مهم در مورد مثال بالا این هست که بدانیم، ازدواج یکی از تصمیم های مهم زندگی است و باید با عقل و منطق صورت بگیرد نه از روی ترحم یا دلسوزی!
چه اتفاقاتی خارج از اتاق مشاور ازدواج می افتد؟
برای اینکه آموزش های یاد گرفته توسط مشاور ازدواج اثر کنند بهتر است که بیرون اتاق مشاوره به این نکات توجه کنیم:
- تمرین ابراز احساسات با حداقل تعارضات
- زمان بیشتری را به صمیمت و رابطه ی دو نفره اختصاص دادن
- گوش دادن فعال و فقط شنیدن و اعتبار دادن به احساسات بدون هیچ گونه قضاوتی
- آسیب پذیر بودن و به اشتراک گذاشتن احساسات
در انتها امیدواریم که در رابطه ای سرشار از عشق، توجه و اهمیت باشید، همان چیزی که واقعا لایقش هستید.