زوج درمانی نوعی روان درمانی است که در آن طرفین یک رابطه ی عاطفی، به طور همزمان توسط یک درمانگر، فرایند درمان را آغاز میکنند و برای بهبود رابطه ی خود قدم برمیدارند. اگر در رابطه ی احساسی خود با مشکلات و مسائلی درگیر هستید و به دنبال ترمیم یا بازسازی هستید، زوج درمانی اولین و بهترین گزینه ای هست که باید به آن فکر کنید. زوج درمانگر به شما و شریک عاطفی تان فرصت می دهد تا مورد رابطه ایی که دارید از جهات مختلف صحبت کنید و در مورد مسائل، چاره اندیشی کنید. زوجدرمانی میتواند طیف گسترده و وسیعی از مسائل مربوط به رابطه را برطرف کند؛ برای مثال از درگیری ها و مشکلات مکرر، عدم احساس عشق و دوست داشت و مشکلات جنسی بگیرید تا بسیاری مسائل بزرگ و کوچکی که میتواند برای هر زوجی پیش بیاید. اگر شما و پارتنرتان در حال گذر از یک دوره ی سخت هستید، زوج درمانگر میتواند به شما کمک کند تا بر روی رابطه تان کار کنید. زوج درمانی میتواند درک متقابل، احترام، عاطفه و صمیمت بین زوجین را بیشتر کند تا رابطه ی شاد تری را تجربه کنند.
انواع زوج درمانی
رویکرد های متعددی برای زوج درمانی وجود دارد که در ادامه به چند مورد از آنها اشاره خواهیم کرد:
- درمان هیجان مدار/ EFT : این رویکرد بر بهبود دلبستگی و پیوند عاطفی بین شما و شریک زندگی تان تمرکز میکند. درمانگر به شما کمک میکند تا الگو هایی را که موجب قطع رابطه و در هم شکستن پیوند احساسی شما شده است را درک کنید و تغییر دهید.
- درمان روانپویشی: زوج درمانگر پویشی در جست و جوی نیروهای پنهان و نهفته، در پشت امید ها، ترسها و انگیزه های شماست تا کمک کند، یکدیگر را بیشتر بشناسید و بفهمید.
- درمان شناختی رفتاری/CBT : در این درمان، تمرکز درمانگر بر رفتارهای بیرونی و افکار است و شامل شناسایی نشانگر ها و تغییر الگوهای فکری است که بر رفتار تاثیر منفی می گذارند.
زوج درمانی در چه مواردی میتواند کمک کننده باشد؟
زوج درمانی میتواند به شما و شریک عاطفی تان فرصت ابراز وجود و گفتن از مسائلی که خیلی وقت است در موردشان صحبت نکرده اید، بدهد، مانند این مثال ها:
- نقش ها در رابطه : زوج درمانی، کمک میکند تا نقش هایی که شما و پارتنرتان در رابطه بازی میکنید، خیلی دقیق و کامل بررسی شود.
- باورها و ارزشها: زوج درمانی موجب می شود تا در مورد عقاید، ارزشها و پیامدهایی که هر یک بر زندگی مشترک تان دارند، صحبت کنید.
- مسائل مالی: امور مالی میتوانند یکی از اصلی ترین دلایل درگیری و اختلاف در یک رابطه باشند. زوج درمانی با فراهم آوردن یک محیط سالم و شفاف، زمینه را برای صحبت کردن در مورد مسائل مالی و مدیریت کردن آن، فراهم میسازد.
- زمان با هم بودن : عواملی که مانع ایجاد یک رابطه ی کیفی و سازنده بین زوجین می شوند، در زوج درمانی شناسایی می شوند. زوجین میتوانند در مورد ایده ها و حس هایی که دوست دارند در کنار یکدیگر تجربه کنند، صحبت کنند.
- فرزند: : اگر شما و همسرتان در مورد داشتن یا نداشتن بچه به توافق نرسیده اید، زوج درمانی می تواند یک گزینه ی امن برای رهایی ازین نگرانی باشد.
- روابط خانوادگی : زوج درمانی میتواند به شما کمک کند تا مشکلات ناشی از روابط خانوادگی مثل درگیری ها و اختلاف نظر ها را به حداقل برسانید.
- رابطه جنسی و صمیمت: اگر شما و شریک عاطفی تان در رابطه ی جنسی دچار مشکل شده اید یا خیانت اتفاق افتاده است، فضای زوج درمانی یک فضای به دور از قضاوت است برای اینکه آنچیزی که واقعا حس میکنید را بیان کنید.
- مسائل مربوط به سلامتی : تجربه ی بیماری های جسمی یا مسائل سلامت روان، می تواند برای شما و همسرتان سخت باشد، از طریق صحبت کردن با زوج درمانگر میتوانید بر این استرس غلبه کنید.
- استرس های محیطی: درمان همچنین میتواند به شما و شریک زندگیتان کمک کند تا با درگیریهای ناشی از عوامل خارجی و محیطی، مانند مسائل کاری، مقابله کنید تا استرس های محیطی، رابطه ی عاطفی تان را درگیر نکنند.
زوج درمانی چه فایده ای دارد؟
تحقیقات نشان میدهند که وقتی افراد در رابطه عاطفی شان، احساس امنیت بیشتری میکنند، میتوانند در بخشهای دیگر زندگی نیز قاطعتر و ماجراجوتر باشند. از مزایای اصلی زوج درمانی می توان به کاهش پریشانی در رابطه و افزایش رضایت و حس خوشحالی اشاره کرد. اما دیگر مزایای زوج درمانی شامل این موارد می باشند:
- درک بهتر یکدیگر: زوج درمانی می تواند به شما کمک کند تا خود و همسرتان را بهتر درک کنید. می تواند به هر دوی شما کمک کند تا در مورد احساسات، ارزش ها، باورها، امیدها، ترس ها و اولویت های خود صحبت کنید.
- شناسایی و تشخیص مشکلات رابطه: درمانگر شما می تواند به شما و همسرتان کمک کند تا مسائلی را که منجر به درگیری های مکرر، بی اعتمادی و کمبود/ نبود احساس عشق می شوند را شناسایی کنید.
- بهبود مهارت های ارتباطی: درمان می تواند به شما و پارتنرتان کمک کند تا با یکدیگر رابطه ی بهتری را برقرار کنید و در مورد احساسات و نیازهای خود صحبت کنید بدون اینکه کسی را سرزنش کنید.
- حل کردن تعارضات: زوج درمانگر می تواند به شما کمک کند تا مشکلات خود را شناساسایی و حل کنید.
- تقویت پیوند و دلبستگی: زوج درمانی موجب می شوند تا پیوند احساسی شما و همسرتان عمیق تر شود.
- پایان دادن به رفتارهای ناکارآمد: با کمک درمانگر خود، میتوانید رفتارهای ناکارآمد را شناسایی کرده و به تدریج آنها را حذف کنید.
- یادگیری مهارت های مورد نیاز: زوجدرمانی عموما یک درمان کوتاهمدت است که هدف آن تجهیز شما و شریک زندگیتان به مهارتهایی است که داشتنشان برای یک رابطه ی خوب لازم و کافی می باشد.
- بهبود رضایت از رابطه: زوج درمانی می تواند به بهبود کیفیت کلی رابطه شما کمک کند، به طوری که شما و همسرتان در کنار هم شادتر باشید و حس رضایت را تجربه کنید.
مواردی که برای شروع زوج درمانی باید به آنها توجه کنید:
در زوج درمانی نیاز به مشارکت هر دوی شما هست و اگر یکی از شما قرار باشد که همکاری نکند، فرایند درمان، به مقصود نخواهد رسید. جلسات درمان زوج درمانی، مخصوصا در جلسات اول ممکن است که بیشتر به صورت انفرادی برگزار بشوند و سپس بصورت زوج در اتاق درمان، حضور داشته باشید. اگر حس میکنید که نیاز به جلسات زوج درمانی دارید، ابتدا با همسرتان صحبت کنید و اگر مقاومت نشان دادند، توضیح دهید که چقدر انجام این کار برای شما مهم هست و اینکه چرا فکر میکنید به رابطه تان کمک میکند؟
قبل از شروع زوج درمانی، در مورد درمانگر خود نسبتا مطمئن شوید و بعد از اطمینان نسبی به او و توانایی هاش، جلسات درمان را آغاز کنید و بدانید که یکی از عوامل موثر برای پاسخدهی بیشتر و بهتر جلسات مشاوره، اعتمادی هست که شما به درمانگرتان دارید. امیدوارم که شروع مسیر درمان، با تمام چالش ها و سختی هایش برای شما و همسرتان، سرشار از حس خوب باشد.